فهرست مطالب

نشریه دستاوردهای نوین در مطالعات علوم انسانی
پیاپی 64 (شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شقایق توکلی، حمیدرضا شمس راوندی * صفحات 1-9

    رضایت زناشویی نقش بسزایی در سلامت خانواده دارد. بنابراین مطالعه عوامل موثر بر آن از اهمیت زیادی برخوردار است. ازاین رو در این پژوهش به مطالعه رابطه بین سبک های دلبستگی و رضایت زناشویی پرداخته شده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان مرد متاهل شاغل در شرکت اطلس پمپ سپاهان اصفهان در زمستان 1401 با حجم 300 نفر بود. از این جامعه طبق جدول مورگان نمونه ای به حجم 169 نفر و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه سبک دلبستگی کولینز و رید (1990) و مقیاس رضایت زناشویی انریچ (1989) بود. نتایج پژوهش نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن و رضایت زناشویی همبستگی مثبت معنادار و بین سبک دلبستگی اضطرابی و رضایت زناشویی همبستگی منفی معنادار وجود دارد (001/0>P)، اما بین سبک دلبستگی اجتنابی و رضایت زناشویی همبستگی وجود ندارد. لذا سبک های دلبستگی نقش پررنگی در رضایت زناشویی زوجین ایفا می کند. بنابراین یافته های چنین مطالعاتی به روان شناسان بالینی و مشاوران خانواده، در تبیین همسرگزینی و یافتن علل جدایی یا صمیمیت میان همسران کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، سبک دلبستگی ایمن، سبک دلبستگی اجتنابی، سبک دلبستگی اضطرابی
  • سیده عصمت رسولی *، حجت نواب صفحات 10-23

    نکته قابل توجه در تفکر هایدگر، اینکه در هر دو دوره فکری او ذات پرسش وجود داشت. پرسشی که در هستی و زمان آغاز می گردد و در دوره دوم حیات فکری او نیز به نحوی ادامه دارد و این گشودگی فکری برای او همواره مفتوح و پابرجاست. او تاریخ متافیزیک غرب را، تاریخ بسط سوبژکتیویسم می داند که نتیجه آن برای ما «غفلت از وجود» بوده است. به نظر هایدگر از ثمرات این غفلت می توان به دوری از تفکر و اندیشه اصیل اشاره کرد. او تاریخ متافیزیک را، دلیل این بی فکری انسان می-داند و بر این عقیده است که تفکری که در پیشاسقراطیان وجود داشت، بعد از افلاطون تا نیچه دگرگون شده است و راه و مسیر اشتباهی را در پیش گرفته است که ثمرات این سنت فکری در انسان معاصر جلوه گر شده است و بی فکری نمونه ای از آن است. در این پژوهش تلاش بر این است که با روش توصیفی - تحلیلی به مسیله تفکر و مصایب آن نزد این اندیشمند پرداخته شود.

    کلیدواژگان: هایدگر، تفکر اصیل، اندیشیدن، الثیا، تفکر معنوی
  • حسن معارف وند * صفحات 24-34

    در این مقاله به دنبال بررسی روش های دست یابی به آرزوهای مثبت در ادبیات دینی هستیم ، هدف از این تحقیق آن است که با تحلیل روش های دست یابی به آرزو های مثبت، رویکرد آیات و روایات را به این مساله روشن کند تا بتوان آموزه های کاربردی و تربیتی لازم را از آن استخراج نمود. این تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی است و برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و نرم افزارهای علمی استفاده شده است.آرزوها عامل حرکت بشر و جامعه هستند و به همین دلیل مهم است که ما به شناخت هر چه بیشتر آرزوها بپردازیم؛ آرزوها به دو قسم منفی و مثبت تقسیم می شوند، که هر یک همانند درختی هستند که ریشه، ساقه، میوه هایی و آفاتی دارند، ما در این مقاله به دنبال روش های دست یابی به آرزوهای مثبت در ادبیات دینی هستیم از جمله روش های دست یابی به آرزوهای مثبت که در ادبیات دینی به آن ها اشاره شده شامل؛ کمک خواستن از خداوند، خوش بینی و نیت نیکو، معرفت و عشق، عمل نیکو سعی و تلاش، استقامت و ثبات، حلم، توکل، برنامه ریزی، نظارت و مراقبه، ارزیابی و مواخذه می باشد.

    کلیدواژگان: آرزو، آرزوهای مثبت، روش، ادبیات دینی
  • رضا حسن نژاد عمرانی * صفحات 35-43

    آزادی مشروط یعنی صدور حکم آزادی محکوم علیه از حبس یا تبعید توسط دادگاه صادر کننده حکم محکومیت قطعی با رعایت شرایط مقرر در قانون؛ با این قید که محکوم علیه در مدتی معین که قانون مشخص کرده است باید مواردی را رعایت کند تا آزادی او قطعی گردد و این مهم یکی از ابزارهای مقابله با تکرار جرم و تدبیر موثری برای پیشگیری از بزهکاری است و همواره فرض بر این است که این نهاد ارفاقی در کنار احیاء اصل فردی کردن مجازات ها، سازگاری اجتماعی و باز پروری محکومان به حبس را تسهیل می کند. به بیان دیگر، آزادی مشروط امتیازی است که قانونگذار برای اصلاح و حضور مجدد زندانی در جامعه به او اعطا می کند. استفاده از این امتیاز توسط زندانی منوط به احراز شرایطی است که با رعایت آن محقق می شود. قانونگذار از طریق این نهاد به دنبال اصلاح در زمان و بازسازی مجرمین بوده، به طوری که آزادی مشروط را می توان مفهوم وسیع مجازات حبس عنوان نمود که به وسیله این نهاد زندان به طور کامل و قطعی حذف نمی شود، بلکه می توان آن را گاهی در جهت کاهش جمعیت کیفری زندان دانست. تقاضای آزادی مشروط از سوی محکوم و اعطای آن از سوی مرجع صالح، مستلزم طی مراحل و انجام تشریفاتی همچون پیشنهاد توسط دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری و بررسی تقاضا توسط دادگاه صادرکننده حکم قطعی می باشد.

    کلیدواژگان: آزادی مشروط، مجازات، حبس، محکوم علیه، دادگاه صادر کننده حکم
  • ثریا ایمانی * صفحات 44-53

    در نظام آموزش و پرورش کشورهای مختلف، کتاب درسی مهم ترین و پرکاربردترین رسانه آموزشی است که به عنوان مهم ترین ابزار آموزشی برای تحقق برنامه ها و اهداف آموزشی همه ساله در اختیار دانش آموزان قرار می گیرد. بنابراین، می توان گفت کتاب درسی از مهم ترین و مناسب ترین ابزارها جهت ترویج و گسترش فرهنگ جنگ، مقاومت و ایثار و شهادت به شمار می رود. ادبیات هم می تواند عامل تاثیرگذار بر جنگ ها و ایثارگری ها در راه آرمان ها باشد و هم عنصری تاثیرپذیر. پایداری یک ارزش است و ادبیات پایداری این ارزش را با تمام ابعاد و جوانب آن به تصویر می کشد. در این پژوهش ضمن توضیح مفهوم ادبیات و ادبیات پایداری به ارایه مطالبی درمورد سیر تحول ادبیات پایداری در ایران، انواع آن در کتب فارسی متوسطه دوم و آسیب ها و چالش های موجود در آن پرداخته ایم. روش تحقیق تجزیه و تحلیل کتابخانه ای- مروری است که برای جمع آوری مطالب به مقالات، کتب، اسناد و پایگاه های الکترونیکی در این زمینه مراجعه کرده ایم. یافته های تحقیقات نشان دهنده این است که 25 درصد از محتوای کتاب به ادبیات پایداری می پردازد که مولفه های به کار رفته در آن عبارت است از پایداری در برابر دشمن خارجی، دفاع مقدس، توصیف و ستایش شهید و شهادت، عاشورا و قیام امام حسین، ستایش رهبر، آزادی خواهی، پایداری در برابر نفس، پایداری در برابر دشمن داخلی و خارجی و... . که در کتاب های فارسی به طور مستقیم و غیر مستقیم به ادبیات پایداری، برای افزایش اطلاعات نوجوانان نسبت به پایداری های کشور خود در دوره های مختلف تاریخی پرداخته است.

    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، فارسی، متوسطه دوم
  • فاطمه خراسانی * صفحات 54-66

    خانواده یکی از اساسی ترین بنیان های جامعه بشری می باشد که معمولا از پدر، مادر و فرزندان تشکیل شده است. خانواده همیشه وجود داشته و بشر هرگز گله وار زندگی نکرده است. این نهاد تاثیرگذار نیز در اسلام از جایگاه والایی برخوردار بوده و به آن توجه ویژه ای شده است. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی دیدگاه قرآن و روایات درمورد آسیب های موجود در کارکرد خانواده می باشد. این تحقیق بر اساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی نظری است زیرا داده ها و مواد اولیه تحلیل به روش کتابخانه ای گردآوری شده است. و بر اساس ماهیت و روش از نوع توصیفی بوده زیرا به دنبال تعریف نهاد خانواده و کارکردهای آن و اینکه آسیب های خانواده از دیدگاه قرآن و روایات و راهکارهای جلوگیری از این آسیب ها چیست، می باشد. و در مجموع روش تحقیق کیفی- تحلیلی می باشد. روش گردآوری اطلاعات در این تحقیق، روش کتابخانه ای است. ابزار گردآوری داده ها، با توجه به هدف از گردآوری اطلاعات و نوع آن، متن خوانی و تحلیل مقالات، کتاب ها و اسناد مرتبط در این زمینه می باشد. مبنا و معیار در تجزیه و تحلیل در این تحقیق، استفاده از استدلال قیاسی و استقرایی که به کمک تفکر، تعقل، منطق و استدلال صورت می پذیرد، است. در اسلام خانواده یکی از نهادهای زیربنایی بنیاد هستی و از ساختارهای اصلی جامعه اسلامی به شمار می آید که همگام با دیگر ساختارهای جامعه در راه تحقق اهداف انسان، به عنوان خلیفه و جانشین خداوند، گام برمی دارد.

    کلیدواژگان: خانواده، کارکردهای خانواده، دیدگاه اسلام
  • هومن محمدی * صفحات 67-76

    در این مقاله، به بررسی انواع جرم و مجازات و راه های پیشگیری از آن پرداخته شد. انواع جرم ها شامل جرایم علیه اشخاص، جرایم علیه اموال و جرایم علیه جامعه هستند. هر یک از این انواع جرم ها نیازمند مجازات های متفاوتی هستند که شامل حبس، جریمه، محرومیت از حقوق و مزایای اجتماعی و حتی اعدام می شوند.به منظور پیشگیری از جرم و کاهش نرخ جرم آمار، رویکردهای مختلفی وجود دارد. این رویکردها شامل آموزش و آگاهی عمومی، تقویت نظارت و اجرای قوانین، توسعه اقتصادی و اشتغال، توسعه بنیادین آموزش و پرورش، توسعه سیستم عدالت کیفری و تامین امنیت عمومی می شوند.با توجه به اهمیت جرم و مجازات و تاثیر آن بر جامعه، لازم است که تلاش های بیشتری برای پیشگیری از جرم و اجرای عدالت صورت گیرد. در نتیجه این مقاله به ما نشان می دهد که با توجه به تاثیر جرم و مجازات بر جامعه، لازم است که تلاش های فراوانی برای پیشگیری از جرم و اجرای عدالت صورت گیرد.

    کلیدواژگان: جرم، مجازات، بزهکاری، پیشگیری
  • صادق رحیمی مطلق جونقانی *، علیرضا ملازاده صفحات 77-88

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین سلامت اجتماعی و وجدان کاری کارکنان بانک های استان با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش، ابزار پرسشنامه و استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS، روی 384 نفر از کارکنان بانک های استان انجام شد که بصورت خوشه ای و تصادفی انتخاب و وارد مطالعه شدند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین میزان کل سلامت اجتماعی (36/0) و ابعاد آن یعنی همبستگی اجتماعی (30/0 =P)، مشارکت اجتماعی (42/0=P)، انسجام اجتماعی (36/0=P)، پذیرش اجتماعی (37/0=P) و خودشکوفایی اجتماعی (40/0=P) با وجدان کاری کارکنان بانک های استان چهارمحال بختیاری ارتباط مثبت و مستقیم و معنادار وجود دارد. نتایج حاصل از مدل معادله ساختاری Smart PLS نیز نشان دادند که در کل اثر متغیر مستقل سلامت اجتماعی بر وجدان کاری کارکنان بانک های استان چهارمحال بختیاری به میزان 57/0 می باشد. نتایج مطالعه اخیر نشان داد که بین سلامت اجتماعی و وجدان کاری ارتباط مستقیم و معنادارآماری وجود دارد. لذا پیشنهاد می گردد با استفاده از مکانیسم های تشویقی و ایجاد انگیزه در کارکنان سبب حس انجام وظیفه و وجدان کاری و بدنبال آن ارتقای سلامت اجتماعی در کارکنان گردید.

    کلیدواژگان: وجدان کاری، سلامت اجتماعی، کارکنان بانک